Medisinbruk

Etter dyrlegebesøk vil det av og til være behov for videre behandling. Dette kan i enkelte tilfeller utføres av eier selv. Vi tilbyr opplæring i etterbehandling tilpasset dine dyrs behov. I enkelte tilfeller kan vi også lage egne medisinavtaler for egenbehandling.

Innrapportering i dyrehelseportalen

Som produsent kan du nå selv rapportere inn medisinbruk direkte i dyrehelseportalen. Dette er spesielt aktuelt for egenbehandling med parasittmidler til storfe, men også andre diagnoser og medisinbruk kan rapporteres. Fordelen med å rapportere i dyrehelseportalen er at da legger informasjon om behandling seg tilgjengelig i alle landbrukets datasystemer. Ved besøk av rådgiver kan vi feks se hvilke kviger som har fått parasittbehandling når og ved slakting vil det ikke være mulig å melde inn et dyr før slaktefrist er gått ut ved en feiltagelse (obs gjelder ikke nødslakt).

Gå til: https://dhp.animalia.no/

Her logger du inn med produsentnummer og passord som fra produsentregisteret.

 

Lage maler

Skal du registrere samme behandling på flere dyr lønner det seg å lage en mal. Under fanen “registrering” velger du “maler” og “registrer ny mal”

Legg inn navn på malen, velg dyreart, diagnose og medisin. Under medisin må man på enkelte preparater legge inn slaktefrist manuelt. Denne finner du i pakningsvedlegget til legemiddelet eventuelt på lappen fra apoteket. Under medisiner må man også velge mengde; her skal du skrive totalmengden brukt på dette dyret.

Nytt besøk

Når du skal registrere en behandling velger du “besøk” - “besøk” - pass på at dato er korrekt og klikk “nytt helsebesøk”

Registrer medisiner

Når vinduet for besøk er åpnet, velger du dyreart og individnummer. Har du en ferdiglaget mal markerer du individet (blå boks) og klikker på “bruk mal” Hvis du ikke har en ferdig laget mal kan du skrive inn diagnose og medisin manuelt. Skal du registrere behandling på flere dyr så legger du inn indivinummerene først, haker av alle sammen og så velg bruk mal.

 

Fordelen ved å registrere alle egenbehandlinger direkte i dyrehelseportalen er at du dokumenterer medisinbruken i eget fjøs, du får opp diagnosekode på individnivå i kukontrollen og at du unngår å melde dyr inn til slakt til tross for sperrefrist på medisiner. (obs sistnevnt gjelder ikke ved nødslakt eller behandling etter innmelding)

Eksempler

 
  • Medisin: Benestermycin

    Diagnose kode: 310

    Mengde: 20ml (4tuber a 5ml i hver tube)

    Tilbakeholdelse slakt: 9 dager

    Tilbakeholdelse melk: 37 dager (obs her må man også passe på at uansett kalvingsdag skal melka ikke leveres til konsum før det er gått 36 timer etter kalving)

  • Medisin: Coopersect

    Diagnosekode: 283 ved synlig lusangrep, 797 ved forebyggende utvortes parasitter som feks flått

    Mengde: voksen ku 10ml

    Tilbakeholdelse melk: 0 dager

    Tilbakeholdelse slakt: 14 dager for storfe (obs 28 dager på sau)

  • Medisin: Zepromec

    Dyreart: storfe

    Diagnosekode: 766 (forebyggende flercellede parasitter, eks rundorm)

    Mengde: tilpass til størrelsen på kvigene du har behandla. dosering er 1ml per 10kg. Eks: 300kg kvige = 30ml

    Tilbakeholdelse melk: 0 dager

    Tilbakeholdelse slakt: 15 dager